gtag('consent', 'update', {'ad_user_data': 'granted','ad_personalization': 'granted','ad_storage': 'granted','analytics_storage': 'granted' });
www.afvalscheidingswijzer.nl.png

Foto: www.afvalscheidingswijzer.nl

Gemeenten Dinkelland en Tubbergen doen mee aan proef AI bij afvalinzameling

vrijdag 4 april 2025

DINKELLAND / TUBBERGEN - In april start afvalbedrijf ROVA een proef met de inzet van AI in de afvalinzameling. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen nemen ook deel aan deze proef, samen met nog 11 andere ROVA-gemeenten.

Samen wordt onderzocht of een cameratechnologie met beeldherkenning (‘machine learning’) kan helpen om vervuilde containers tijdens de inzameling te herkennen. De techniek wordt toegepast bij de inzameling van groente, fruit- en tuinafval (gft) in huis-aan-huiscontainers. Het doel is om steeds beter gescheiden gft in te zamelen, zodat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. De proef loopt tot eind oktober.

De komende periode wordt gedurende verschillende inzamelrondes met hulp van AI de inhoud van containers gecontroleerd. Als na twee inzamelrondes sterke vervuiling wordt vastgesteld, dan wordt de container de volgende inzamelronde gecontroleerd door een voorloper of chauffeur. Deze persoon bepaalt of de container uiteindelijk mee gaat met de inzameling of niet. In dat geval komt er een hangkaart aan de container met informatie over wat er in de container zit wat er niet in hoort. Onderzoek moet uitwijzen of de inzet van AI kan helpen om beter gescheiden gft in te zamelen.

Wat hoort waar?
Goede kwaliteit grondstoffen wordt steeds belangrijker. Alleen goed gescheiden grondstoffen kunnen goed worden verwerkt tot basismateriaal voor het maken van bijvoorbeeld compost of groen gas. Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval. Afval dat tijdens het koken ontstaat, of tijdens het werken in de tuin. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken. Gft mag niet in plastic zakjes weggegooid worden. Alleen composteerbare zakjes met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo mogen bij het gft. Bij twijfel of iets wel of niet bij het gft hoort, is het goed om dit te raadplegen. Dit kan via de scheidingswijzer van ROVA: www.rova.nl/scheidingswijzer of via www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal.

Wethouder Cel Severijn: “Een schone en duurzame leefomgeving is iets waar we in Dinkelland elke dag aan werken. Met deze proef zetten we samen met ROVA een mooie stap richting slimmer afval scheiden met hulp van AI.”

Doe mee aan de focusgroep
Het bekijken van de inhoud van containers door middel van AI is nieuw voor ROVA en de gemeente. Om te horen hoe inwoners zelf tegen dit onderwerp aankijken, wordt een focusgroep georganiseerd. Het doel van de focusgroep is om inzicht te krijgen in de ervaringen, verwachtingen en vragen van inwoners ten aanzien van de inzet van AI in de afvalinzameling. Wat vinden inwoners ervan dat AI ingezet wordt voor het beoordelen en controleren van de inhoud van hun container? En vertrouwen inwoners erop dat een machine (zoals AI) de inhoud van hun container goed beoordeelt? Denk hierover mee en meld je aan via voorlichting@rova.nl. Dit kan tot en met 20 april. De focusgroep vindt plaats voor de zomer. Meer informatie over de focusgroep via ROVA: (038) 427 37 77 of via www.rova.nl/contact.

Archief

4e314c97-e969-44a9-8a4a-ac52762c0f7a.jpg Frans Rensen
weerpagina.jpg
De zomer in zicht, ga mee naar buiten!

NIJVERDAL Vakantietijd, het is een prachtige periode om naar buiten te gaan. Wat is nu fijner dan buiten een frisse neus halen?

Dat kan weer volop tijdens de zomervakantie bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal.

Van kabelbaan tot de code kraken
Kom spelen in het speelbos, roetsj van de kabelbaan, klim op de uitkijktoren en loop over de hangbrug. Het speelbos is en blijft een succes voor een heerlijk moment buiten. Voor de kleinste is er het Kabouterpad. Met een tasje met alle benodigde materialen loop je een korte route met onderweg allerlei spelletje en opdrachten. Of help mee als echt natuurliefhebber om de code te kraken van code STORM.

Allerlei zomeractiviteiten
In de zomervakantie zijn er voor de vakantiegangers en de thuisblijvers, voor klein en groot allerlei activiteiten. Ga een keer ’s morgens vroeg of ’s avonds tegen de schemer mee op pad met een natuurgids en geniet van de rust en de stilte in het gebied. In de zomerperiode kunt u ook mee om te speuren naar sporen van reeën en een zoektocht naar de nachtzwaluw.

Bijzonder landschap
De Sallandse heuvelrug staat bekend om zijn bijzondere landschap met dalen en bergen. Ga met een natuurgids wandelend of op de fiets mee en ontdek het ontstaan van dit bijzondere landschap.

Bossafari
Ga mee op bossafari. Dit is echt iets voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Samen met een natuurgids ontdek je de natuur eens heel anders. Op deze manier is wandelen echt niet saai. Wilt u altijd al weten hoe de bergen en dalen van de Sallandse heuvelrug zijn ontstaan stap dan op de fiets of wandel en ontdek samen met een gids het landschap van de Sallandse heuvelrug. Kortom genoeg te beleven en ontdekken in het bos.

Kijk voor alle activiteiten, aanmelden, tijden en kosten op: www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/buitencentrum-sallandse-heuvelrug Graag tot ziens buiten!

Staatsbosbeheer
Open Dag FC Twente

ENSCHEDE Zondag 13 juli wordt rondom De Grolsch Veste de jaarlijkse Open Dag gehouden, een dag voor de supporters van FC Twente.

Gratis toegang
De Open Dag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur, de dag is gratis toegankelijk.

Stadiontour, muziek, kidsdorp etc
Op deze dag zijn er rondom De Grolsch Veste diverse activiteiten voor jong en oud: er is de presentatie van de selecties van FC Twente en FC Twente Vrouwen, supporters kunnen deelnemen aan een stadiontour, de jeugd voetbalt om de bekende Bernard van Heek Cup en je kunt op de foto met de prijzen van FC Twente Vrouwen. Daarnaast is er muziek en entertainment, er zijn verschillende drink- en eetgelegenheden, een kidsdorp, kraampjes én nog veel meer. 


Programma:
    •    11.30 uur - 15.00 uur: Bernard van Heek Cup
    •    12.00 uur: start Open Dag met volop activiteiten rondom het stadion 
    •    12.00 uur - 15.00 uur: stadiontours (rechts naast de hoofdingang)
    •    13.15 uur: muzikale optredens van o.a. Menno Aben, Maikel ten Voorde en Sven Versteeg
    •    15.45 uur: prijsuitreiking Bernard van Heek Cup op het veld in De Grolsch Veste
    •    16.00 uur: spelerspresentatie op het veld in De Grolsch Veste
    •    16.30 uur: afsluiting met speciaal muzikaal optreden op het veld in De Grolsch Veste


Spelerspresentatie in De Grolsch Veste
De spelerspresentatie wordt dit jaar gehouden op het veld in De Grolsch Veste. Er kan gebruik worden gemaakt van de ingangen O en P. Vanuit de grachten kan gebruikt worden gemaakt van de hoofdtribune en Vak-P. Ingang P is ook beschikbaar voor mindervaliden. Tijdens de spelerspresentatie zijn de kiosken in de grachten geopend.
Stadiontour

Stadiontour
De stadiontour zal dit jaar ook plaatsvinden langs het veld. Kom op prominente plekken van de spelers in het stadion. Je kan deelnemen aan de stadiontour aan de rechterkant bij de hoofdingang. 
Houd onze Open Dag pagina in de gaten voor meer informatie: www.fctwente.nl/nieuws/open-dag-2025---informatie?

fctwente.nl
Een zomer vol fun voor jong en oud!

LOSSER Ook deze zomer hoef jij je niet te vervelen! Tussen 4 juli en 27 september hebben wij weer leuke en leerzame activiteiten voor jullie georganiseerd.

Meld je nu snel aan!
Wil je leren hoe je een film maakt? Ga je los tijdens de teenage party? Of ga je mee naar de pluktuin? Meld je dan nu snel aan voor één van onze activiteiten tijdens ZomerFUN!

Jeugd:
Sweeper, Maak een film, Lasergamen, Suppen, Koken voor ouderen, Karaoke avond, Beach Bubbelbal, Meneer de Beer show, Zeepvoetbal, Teenage party

Volwassenen
Zomerpicknick MamaPapacafé, Mantelzorgwandeling, Lunchproeverij voor mantelzorgers

Ouderen
Fietstocht, Gouwe Ouwe live muziek, Spelletjes en lunch, Bezoek Pluktuin, Jong & Oud aan tafel

Info en opgave: tel. 053-5369400.

Gehele programma via www.fundamentlosser.nl.

Fundament
Staalslakken: verborgen vervuiling op onze wegen

REGIO De BBB-fractie van Overijssel is verontrust over het antwoord van Gedeputeerde Staten op vragen over het gebruik van staalslakken in de provincie.

Geen compleet beeld
Uit de beantwoording blijkt dat de provincie geen compleet beeld heeft van waar staalslakken zijn gebruikt in provinciale wegen. "Het is zorgwekkend dat de provincie niet weet waar staalslakken liggen," aldus Statenlid Hans Dekker van de BBB. " Terwijl de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vastgesteld dat deze staalslakken gewoon slecht zijn voor mens en omgeving.

Aanleg provinciale wegen
De provincie erkent dat er in het verleden staalslakken zijn gebruikt bij de aanleg van provinciale wegen, zoals bij de N377, het afvoeren van staalslakken van de N377 kosten de provincie nu al 1,5 miljoen. De provincie kan niet aangeven bij welke wegen nog meer staalslakken zijn gebruikt. 

Zorgelijk
De BBB benadrukt dat dit gebrek aan overzicht zorgelijk is. Daarnaast maken we ons zorgen over de schade voor de omgeving en de financiële gevolgen die dit heeft. BBB houdt een vinger aan de pols en gaat in gesprek hoe we dit wel boven tafel kunnen krijgen.

Inspectie Leefomgeving en Transport
Uitdagend zomerkamp belevenis voor meer dan 80.000 scouts

REGIO Dit jaar beginnen tienduizenden kinderen en jongeren hun vakantie met het hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse Scoutingzomerkamp

Scouts leren en groeien tijdens een week vol avontuur in de natuur. Verspreid over het land vinden er deze zomer meer dan 3.000 zomerkampen plaats die meer dan 80.000 jonge scouts een uitdagende week bezorgen.
 
Leren in de praktijk
Tijdens deze kampen brengen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk. Zo krijgen de scouts de kans zich persoonlijk te ontwikkelen in een niet-schoolse omgeving. De (internationale) kampen worden georganiseerd door duizenden enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de scouts zelf.
 
Uitdaging op eigen niveau 
In de wekelijkse programma's doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Ze zetten hun eigen tent op en koken zelf; het zomerkamp is dan ook dé test van het jaar voor scouts. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en zijn dus op elkaar aangewezen. En de vrijwilligers houden een oogje in het zeil. Het komt dus ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten op het land en op het water, zoals zeilen, nachtspelen, kanoën en bosspelen.
 
Vrienden maken
Een deel van deze 5.000 zomerkampen vindt plaats in het buitenland. Op reis naar België of Luxemburg, maar de oudere scouts gaan voor bestemmingen die verder weg liggen. Landen als Denemarken, Zwitserland of Schotland zijn ook erg populair. Voor veel van deze jongeren zijn internationale kampen een bijzondere ervaring die ze de rest van hun leven niet vergeten en zij maken hier de beste vrienden. ’s Avonds bij het kampvuur worden immers de beste vriendschappen gesloten! Zie ook www.scouting.nl

Scouting
511009056_10082703465178324_8325061443736016640_n.jpg Richard Koopman