gtag('consent', 'update', {'ad_user_data': 'granted','ad_personalization': 'granted','ad_storage': 'granted','analytics_storage': 'granted' });
reggedal_gemeente_wierden.png

Foto: wierden.nl

Natuurbeheer en agrarisch gebruik versterken elkaar in Enter en Wierden

vrijdag 18 april 2025

ENTER - Hoe kunnen landbouw en natuurbeheer hand in hand gaan? In Wierden wordt dit concreet in de praktijk gebracht.

Stichting Twents Reggedal, eigenaar van natuurgronden langs de Regge bij Enter, en Coöperatie Agrarisch Terreinbeheer Wierden (CATB Wierden) hebben hiervoor de krachten gebundeld. “Deze samenwerking laat zien dat natuurbeheer en agrarisch gebruik elkaar kunnen versterken. Door lokale boeren te betrekken, zorgen we voor duurzaam beheer met oog voor zowel biodiversiteit als agrarische belangen”, vertelt Chiel Bolscher van Stichting Twents Reggedal.

Natuur en landbouw als sterke partners
“En voor boeren is het een mooie kans om bij te dragen aan natuurbeheer”, aldus Han Rutgers van CATB Wierden. Begin 2024 hebben boeren uit de omgeving natuurgronden in het Reggedal bij Enter in gebruik gekregen om deze te beheren. Dit gebeurde als pilot, met als doel om ervaring op te doen en te leren van de praktijk. CATB Wierden heeft hiervoor belangstelling gepeild onder omliggende boeren en gesprekken gevoerd over het beheer. Vervolgens zijn met geïnteresseerde boeren pachtovereenkomsten gesloten. De gemeente Wierden heeft de pilot gefaciliteerd door juridisch advies en kaartmateriaal beschikbaar te stellen. Wethouder Gertjan ten Brinke: “Als gemeente ondersteunen we dit initiatief graag, omdat het bijdraagt aan een duurzaam buitengebied. Deze pilot laat zien dat samenwerking tussen verschillende partijen loont.”

Ervaringen uit de pilot
Afgelopen winter zijn de eerste ervaringen geëvalueerd. De conclusie: de aanpak werkt en biedt perspectief. Daarom is besloten de pilot met een jaar te verlengen. Ook de provincie Overijssel, die toezicht houdt op het natuurbeheer, is betrokken bij dit traject. Gedeputeerde Maurits von Martels van de provincie Overijssel ziet de pilot als een kansrijke manier om natuurbeheer in de praktijk werkbaar en effectief in te richten, samen met boeren en terreinbeheerders. De samenwerking levert waardevolle inzichten op voor de toekomst van agrarisch natuurbeheer.

Structurele rol voor boeren
In het tweede jaar wordt verder onderzocht hoe Wierdense boeren een structurele rol kunnen spelen in natuurbeheer, terwijl zij tegelijkertijd hun verdienmodel verbreden en versterken. Hierbij staat een flexibele benadering centraal: werken in afstemming met de bodem, groeiomstandigheden van de planten en de weersomstandigheden om de ecologische doelen te bereiken. Elk perceel ontwikkelt zich anders en daarvoor wordt in afstemming met de boeren maatwerk geleverd. Ecoloog Rinze Kroeskop van provincie Overijssel: “Natuurbeheer vraagt soms om afstemming en flexibiliteit, maar deze pilot laat zien dat dat goed mogelijk is in samenwerking met boeren. Als het natuurdoel het vertrekpunt is, ontstaan er juist kansen. Alles wat de grond daarnaast oplevert, is mooi meegenomen en maakt het voor boeren ook aantrekkelijk. Zie ook wierden.nl

Archief

johanna jong (2).jpg Johanna van Buren
weerpagina.jpg
Staalslakken: verborgen vervuiling op onze wegen

REGIO De BBB-fractie van Overijssel is verontrust over het antwoord van Gedeputeerde Staten op vragen over het gebruik van staalslakken in de provincie.

Geen compleet beeld
Uit de beantwoording blijkt dat de provincie geen compleet beeld heeft van waar staalslakken zijn gebruikt in provinciale wegen. "Het is zorgwekkend dat de provincie niet weet waar staalslakken liggen," aldus Statenlid Hans Dekker van de BBB. " Terwijl de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vastgesteld dat deze staalslakken gewoon slecht zijn voor mens en omgeving.

Aanleg provinciale wegen
De provincie erkent dat er in het verleden staalslakken zijn gebruikt bij de aanleg van provinciale wegen, zoals bij de N377, het afvoeren van staalslakken van de N377 kosten de provincie nu al 1,5 miljoen. De provincie kan niet aangeven bij welke wegen nog meer staalslakken zijn gebruikt. 

Zorgelijk
De BBB benadrukt dat dit gebrek aan overzicht zorgelijk is. Daarnaast maken we ons zorgen over de schade voor de omgeving en de financiële gevolgen die dit heeft. BBB houdt een vinger aan de pols en gaat in gesprek hoe we dit wel boven tafel kunnen krijgen.

Inspectie Leefomgeving en Transport
Uitdagend zomerkamp belevenis voor meer dan 80.000 scouts

REGIO Dit jaar beginnen tienduizenden kinderen en jongeren hun vakantie met het hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse Scoutingzomerkamp

Scouts leren en groeien tijdens een week vol avontuur in de natuur. Verspreid over het land vinden er deze zomer meer dan 3.000 zomerkampen plaats die meer dan 80.000 jonge scouts een uitdagende week bezorgen.
 
Leren in de praktijk
Tijdens deze kampen brengen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk. Zo krijgen de scouts de kans zich persoonlijk te ontwikkelen in een niet-schoolse omgeving. De (internationale) kampen worden georganiseerd door duizenden enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de scouts zelf.
 
Uitdaging op eigen niveau 
In de wekelijkse programma's doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Ze zetten hun eigen tent op en koken zelf; het zomerkamp is dan ook dé test van het jaar voor scouts. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en zijn dus op elkaar aangewezen. En de vrijwilligers houden een oogje in het zeil. Het komt dus ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten op het land en op het water, zoals zeilen, nachtspelen, kanoën en bosspelen.
 
Vrienden maken
Een deel van deze 5.000 zomerkampen vindt plaats in het buitenland. Op reis naar België of Luxemburg, maar de oudere scouts gaan voor bestemmingen die verder weg liggen. Landen als Denemarken, Zwitserland of Schotland zijn ook erg populair. Voor veel van deze jongeren zijn internationale kampen een bijzondere ervaring die ze de rest van hun leven niet vergeten en zij maken hier de beste vrienden. ’s Avonds bij het kampvuur worden immers de beste vriendschappen gesloten! Zie ook www.scouting.nl

Scouting
Visles op De Bongerd Nijverdal

NIJVERDAL Op 8 juli komt VISmeester Johan Bruins van de lokale hengelsportvereniging op bezoek bij De Bongerd in Nijverdal voor een visles.

Eerst krijgen de leerlingen van groep 7/8 een biologieles over vis en water, waarna ze aan de waterkant zelf kunnen ervaren hoe leuk het sportvissen is.
Tijdens de visles krijgen de leerlingen een inkijkje in het huis van de vis. Deze wereld onder water is praktisch onzichtbaar en juist daarom zo fascinerend. Ook leren de kinderen de basis van het sportvissen en hoe je zorgvuldig omgaat met een gevangen vis – bijvoorbeeld dat je hem met natte handen moet vastpakken, zodat de slijmlaag niet beschadigt.


Visexcursie
Na de theorieles gaat de visles ’s middags verder aan de waterkant van een viswater vlakbij de school. Daar kunnen de kinderen in de praktijk ervaren dat vissen een leuke en spannende buitenactiviteit is. Ervaren sportvissers van de vereniging staan klaar om de kinderen te begeleiden zodat ze op een goede manier leren vissen. Na afloop wordt samen met de kinderen bekeken welke vissoorten er zijn gevangen. Bij sommige vislessen zijn dat er wel vijf of meer!


15.000 Schoolkinderen
Niet alleen leerlingen zijn steevast enthousiast over de vislessen. Juffen en meesters zijn ook vol lof over de gratis service die Sportvisserij Nederland samen met de hengelsportfederaties en -verenigingen aanbiedt. In het afgelopen jaar zijn maar liefst 650 vislessen gegeven, waarmee 15.000 kinderen zijn bereikt. Na een visles hebben kinderen meer oog gekregen voor de natuur in hun eigen woonomgeving en ervaren hoe rustgevend het vissen kan zijn. Vissende kinderen gaan vaker naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten, wat gezond is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Sportvisserij Nederland
Trein
Richard Koopman
Strengere keuring rijbewijs 75+

TWENTE Cartoon Leo Kemper

Weerpag.jpg