gtag('consent', 'update', {'ad_user_data': 'granted','ad_personalization': 'granted','ad_storage': 'granted','analytics_storage': 'granted' });
P051352352390.jpg

Foto: Europese Unie, 2021 / Binnenvaartschip bij de Sluis bij Hasselt, België

'Europese regels binnenvaart komen niet uit een Brussels kantoor maar van de sector zelf'

maandag 30 juni 2025

BINNENVAART - Er is deining op de Nederlandse binnenwateren. Mensen werkzaam op binnenvaartschepen mogen niet aan de slag wanneer zij een te hoge BMI hebben.

Schippers van kleine toeristische bootjes, zoals bijvoorbeeld de Berkelzomp in de Achterhoek, moeten nieuwe certificaten halen om te kunnen blijven varen. Deze regels zijn niet nieuw: ze bestaan al sinds 2019 en zijn sinds januari 2022 van toepassing in alle EU-landen, zo ook in Nederland.

Regels oorspronkelijk gemaakt door experts uit vakgebied
De regels zijn oorspronkelijk niet gemaakt in Brussel maar door experts uit de EU-landen met veel kennis van het vakgebied. Zij spreken in internationaal overleg af wat nodig is om het verkeer op binnenwateren veilig te houden. Zo weet je zeker dat iemand die op rivieren en kanalen vaart, en de grens kan oversteken, beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden. Medische geschiktheid is daar daarbij een essentieel onderdeel van: iemand die verantwoordelijk is voor passagiers, moet in geval van een noodsituatie mensenlevens kunnen redden.

Kan persoon veiligheid garanderen?
Een keuringsarts moet vaststellen of de persoon in kwestie voldoende in staat is om de veiligheid te garanderen. Bij een BMI van boven de 40, ook wel ernstige obesitas genoemd, moet de arts de persoon (tijdelijk) ongeschikt verklaren. Deze medische keuringen zijn gebaseerd op internationale voorschriften voor zeevarenden. Het behalen van certificaten voor schippers is een ander essentieel onderdeel voor de veiligheid van alle opvarenden. Men moet met de vereiste technologie kunnen omgaan om in een noodgeval juist te handelen.

Codificatie
Het Europees Comité voor het opstellen van normen voor de binnenvaart (CESNI) is opgericht door de  Centrale Commissie voor de Rijnvaart  , een instantie die los staat van de Europese Unie. De normen zijn vervolgens opgenomen in de  richtlijn  over vereisten voor beroepen in de binnenvaart, waardoor ze van toepassing zijn op iedereen werkzaam in binnenvaartsector in de EU. Het komt vaker voor dat normen en standaarden die tot stand zijn gekomen in een sector op verzoek van diezelfde experts wordt overgenomen in Europese wetgeving. Dit heet codificatie.

#binnenvaart #bmi #CESNI #eu #europesecommissie #expert #transport #veiligheid #vervoer

Archief

P051352352390.jpg Europese Unie, 2021 / Binnenvaartschip bij de Sluis bij Hasselt, België
Rijbewijs 75+.jpg
Defensie doet beroep op civiele transport en logistiek

TRANSPORT Met het oog op de gereedstelling van de organisatie wil Defensie samenwerken met logistieke en transportbedrijven.

Bijvoorbeeld bij grootschalige Europese oefeningen, of tijdens een veiligheidscrisis. 17 Juni vond een bijeenkomst plaats in Kasteel Woerden voor de diensten wegtransport en overslag. Ruim 100 belangstellende logistieke partners kregen informatie. 

Publicatie komende zomer
Defensie publiceert de aanbestedingen voor deze diensten komende zomer.
Deelnemers gaan samenwerken in een zogenoemd Ecosysteem Logistiek.

Enorme logistieke behoefte
De Commandant Defensie Ondersteuningscommando vertelde over de noodzaak van het Ecosysteem Logistiek: “De krijgsmacht heeft een enorme logistieke behoefte. Wij hebben logistieke partners nodig om hierin te voorzien. Door een slimme combinatie van eigen transportcapaciteit en samenwerking met civiele logistieke partners staan wij altijd klaar voor de krijgsmacht, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden”, zei luitenant-generaal Jan-Willem Maas.

Troepen verplaatsen en bevoorraden
Belangstellende partijen kunnen op de aanbestedingen inschrijven om grote militaire verplaatsingen te ondersteunen en troepen te bevoorraden. Daarbij gaat het om vervoer van voedingsmiddelen en drinkwater. Verder gaat om gevaarlijke stoffen zoals brandstoffen, oliën, smeermiddelen, vliegtuigbrandstoffen, vliegtuigoliën en vliegtuigsmeermiddelen.
Daarnaast moeten wapens, munitie, militair materieel, uitrusting en reservedelen op transport. Tot slot betreft het kleding, huisvestingsgoederen, reinigingsmiddelen en veldversterkingsmaterieel en bouwmaterialen. Daarnaast heeft Defensie partners nodig voor overslagtaken, zoals laad-, hef- en hijswerkzaamheden voor het vervoer van bovenstaande artikelen.


Contracten
De contracten worden voor 7 jaar afgesloten. Zo verzekert Defensie zich van gegarandeerde capaciteit in aanloop naar en tijdens een oorlog of crisis. Kleine geïnteresseerde bedrijven kunnen aan de slag als onderaannemer bij grotere partijen.


Verantwoord
Op basis van dreigingsanalyses beoordeelt de krijgsmacht of het verantwoord is om transportbedrijven in bepaalde gebieden in te zetten. Op het laatste stuk naar het front, de zogeheten ‘last tactical mile’, zorgt Defensie zelf voor vervoer.

Doorreisland
Een oorlog in Europa is mogelijk. NAVO-troepen uit het buitenland gebruiken Nederland dan als doorreisland. Dat kan over de weg, het spoor, het water of door de lucht. Daarbij zorgt Defensie voor logistieke ondersteuning, maar als dat nodig is ook voor bijvoorbeeld reserveonderdelen, munitie en brandstof.

www.rijksoverheid.nl
Avond- en nachtafsluitingen A1 tussen Hengelo en de Duitse grens

TWENTE Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de A1.

In verband met de werkzaamheden zijn delen van de A1 tussen knooppunt Buren en de Duitse grens verschillende avonden en nachten afgesloten tussen woensdag 2 juli en vrijdag 11 juli. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingsroutes en extra reistijd van 5 tot 20 minuten.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit het onderhoud en, waar nodig, het vervangen van asfalt. Ook worden op het vernieuwde wegdek markeringen aangebracht. Zo blijft de A1 in goede staat en kunnen mensen en goederen ook in de toekomst vlot en veilig hun bestemming bereiken.

Afsluiting A1
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Dat betekent dat steeds een deel van de A1 tussen Hengelo en de Duitse grens is afgesloten. Verschillende op- en afritten zijn ook afgesloten.


Tussen knooppunt Buren en afrit Hengelo-Noord (31) in oostelijke richting: woensdag 2 juli 20.00 uur tot donderdag 3 juli 05.00 uur.
Tussen oprit De Lutte (34) en Duitse grens in oostelijke richting: donderdag 3 juli 20.00 uur tot vrijdag 4 juli 05.00 uur.
Tussen oprit Oldenzaal (32) en afrit Hengelo-Noord (31) in westelijke richting: maandag 7 juli 20.00 uur tot dinsdag 8 juli 05.00 uur.
Tussen oprit De Lutte (34) en afrit Oldenzaal (32) in westelijke richting: dinsdag 8 juli en woensdag 9 juli, dagelijks van 20.00 uur tot 05.00 uur.
Tussen Duitse grens en afrit De Lutte (34) in westelijke richting: donderdag 10 juli 20.00 uur tot vrijdag 11 juli 05.00 uur.

Omleidingsroutes
Per afsluiting gelden andere omleidings- en adviesroutes. Borden langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Houd rekening met extra reistijd van 5 tot 20 minuten.

Richard Koopman
Sector transport en logistiek bekroont beste leerbedrijven en praktijkopleiders van 2025

TRANSPORT Houweling Group uit Bleiswijk is uitgeroepen tot ‘Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek 2025’. Peter de Voigt mag zich ‘Beste Praktijkopleider Transport en Logistiek 2025' noemen.

De verkiezingen bieden een waardevol podium aan erkende leerbedrijven en praktijkopleiders die zich actief inzetten voor de begeleiding van jong talent. De sector benadrukt hiermee het belang van goede praktijkbegeleiding als fundament voor duurzame instroom, vakmanschap én het behoud van jongeren voor transport en logistiek. Beide winnaars vertegenwoordigen de sector bij de landelijke verkiezingen van SBB.
 
Gekozen door de vakjury
De winnaar bij de leerbedrijven is gekozen door een vakjury, bestaande uit Caroline Blom (TLN), Linda Slagter (FNV), Gabby Delhaas (STL) en Robert van den Brink (St vd Brink, winnaar 2024). Voor de praktijkopleiders werd daarnaast ook het publiek betrokken via een online stemronde. De vakjury benadrukt het belang van deze verkiezingen: “Leerbedrijven en praktijkopleiders zijn onmisbaar. Zij leggen de basis voor duurzame instroom in de sector. Ze geven jongeren een kans én een toekomst.” Houweling Group: ‘Leerbedrijf van de buitencategorie’ De vakjury is unaniem in haar oordeel: Houweling Group biedt studenten geen standaard leerplek, maar een maatwerktraject waarin persoonlijke groei centraal staat. “De sfeer is familiair, de begeleiding intensief en de betrokkenheid van de directie indrukwekkend.” Studenten worden oprechte kansen geboden om te groeien, ook als dat niet vanzelf gaat. Een inspirerend voorbeeld voor de hele sector.”

2e plaats: Mondial Kattenberg Verhuizingen, Nunspeet 3e plaats: Thijs Logistiek, Weert
De vakjury roemde ook de overige finalisten. “Mondial Kattenberg Verhuizingen viel op met een sterk sociaal hart en een innovatieve trainingsruimte. Thijs Logistiek scoorde hoog op structuur, slimme oplossingen en duurzaamheid.”
? Foto: Houweling Transport winnaar Beste Leerbedrijf 2025

Zie ook www.transportmagazine.eu/ en www.detransportkrant.nl

Houweling Transport winnaar Beste Leerbedrijf 2025
Meer EETS-aanbieders starten toelatingsproces voor vrachtwagenheffing

TRANSPORT TotalEnergies en Axxès tekenden de zogenaamde EETS-overeenkomst (European Electronic Toll Service) met de RDW. De ondertekening betekent de start van het proces voor toelating als dienstaanbieder voor de vrachtwagenheffing, die naar verwachting medio 2026 van start gaat.

Zowel TotalEnergies als Axxès zijn EETS-aanbieders die hun oorsprong vinden in Frankrijk. TotalEnergies is een wereldwijd energiebedrijf dat verschillende soorten energie produceert en verhandelt. Het gaat om olie en biobrandstoffen, aardgas, biogas en waterstof met weinig CO₂, maar ook om hernieuwbare energie en elektriciteit. TotalEnergies heeft als doel zoveel mogelijk mensen te voorzien van energie die betrouwbaar, betaalbaar en milieuvriendelijker is. Axxès is sinds 2005 gespecialiseerd in Europese elektronische tolheffing. Hun klanten kunnen met het C’moov 4G tolkastje de tol en wegenbelasting betalen, die in bepaalde landen van toepassing zijn. Axxès zet zich in voor voortdurende verbetering van zijn diensten om te voldoen aan de veranderende behoeften van transporteurs.
 
Vol vertrouwen
Jan Strijk, directeur tolheffing van de RDW, is blij met de uitbreiding: “TotalEnergies en Axxès staan goed bekend in de transportwereld. Hun ervaring en ambities geven alle vertrouwen in een succesvolle toelating.”
Sylvain Giraud, Productmanager Tolheffing van Axxès, is ook positief: “We zijn verheugd om deze samenwerking met de RDW te beginnen. Het is een belangrijke mijlpaal in onze ambitie om een universele, grenzeloze EETS-mobiliteitsoplossing te bieden. Omdat ook buurlanden als Duitsland en België zijn aangesloten, hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken over tolbetalingen, en kunnen chauffeurs zich volledig op de weg concentreren.”
TotalEnergies Senior VP New Mobilities Mathieu Soulas kijkt uit naar de samenwerking: "Wij willen de RDW bedanken voor het vertrouwen. Door de samenwerking kunnen onze Europese vrachtwagenklanten zonder problemen in Nederland rijden, zodra de vrachtwagenheffing van start gaat. We zijn ook blij dat we kunnen helpen bij de overstap naar schonere energie in Nederland, de thuisbasis van onze wereldwijde afdeling voor biogas- en waterstofmobiliteit en waar we al een uitgebreid elektrisch laadnetwerk aanbieden.”
 
Vijf aanbieders
In maart tekenden EETS-aanbieders Toll4Europe en Telepass ook al een overeenkomst met de RDW. Met TotalEnergies en Axxès zijn er nu dus vier partijen die de betaling van vrachtwagenheffing in Nederland willen aanbieden volgens het Europese EETS-systeem. Mogelijk volgen nog meer aanbieders. Het groeiende aanbod van EETS-aanbieders is een belangrijke stap in de richting van een gebruiksvriendelijk en efficiënt systeem van vrachtwagenheffing in Nederland. In oktober 2024 werd Triangle al gecontracteerd als nationale aanbieder. Hun dienstverlening is enkel gericht op Nederland.
 
Vrachtwagenheffing
Het toelatingsproces van Toll4Europe, Telepass, TotalEnergies en Axxès is een opmaat naar de vrachtwagenheffing die Nederland naar verwachting medio 2026 invoert. Net als in landen om ons heen betalen eigenaren van vrachtwagens dan een bedrag per gereden kilometer, op de snelwegen en een aantal provinciale en lokale hoofdwegen. Hierbij geldt: hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief. Vanaf de start van de heffing, gaat de motorrijtuigenbelasting fors omlaag en verdwijnt het Eurovignet in Nederland. De vrachtwagenheffing stimuleert het gebruik van emissievrije vrachtwagens. Zo vermindert de CO2-uitstoot van het goederenvervoer in Nederland. De heffing geldt ook voor buitenlandse vrachtwagens. De netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing gaan naar subsidies voor de verduurzaming en innovatie van het wegvervoer.
Meer informatie is te vinden op www.vrachtwagenheffing.nl.

RDW
Congres Laadinfra Nederland 2025: Laadinfra onder druk: samen bouwen aan de netten van morgen

ARNHEM Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het Congres Laadinfra plaats in ACT Event Studios, Arnhem

Nederland loopt voorop in elektrische mobiliteit, maar om die positie te behouden moeten we nú handelen. Overheden, netbeheerders, marktpartijen en kennisinstellingen staan voor een immense opgave: het realiseren van een betrouwbare, schaalbare en toekomstbestendige laadinfrastructuur. De vraag naar stroom groeit explosief — en de druk op ruimte, netcapaciteit en samenwerking neemt toe.

“De laadinfrastructuur kán een knelpunt worden — tenzij we het samen anders aanpakken”
Hoe voorkomen we dat de laadinfrastructuur achterloopt op het wagenpark? Wat vraagt dit van regelgeving, netbeheer en technologie? En hoe zorgen we ervoor dat laadpunten daar komen waar ze écht nodig zijn — en blijven functioneren?


Tijdens het Congres Laadinfra Nederland 2025 gaan bestuurders, beleidsmakers, netbeheerders, laadexploitanten en innovators met elkaar in gesprek over deze urgente vragen.

De volgende onderwerpen staan centraal:
Ruimtelijke puzzel: Waar moeten al die laadpunten komen, en wie is aan zet?
​​​​​Netcapaciteit en slimme sturing: Wat kan wél als het net vol zit?
Beleid & regelgeving: Welke kaders zijn nodig om sneller te kunnen schakelen?
Bidirectioneel laden & V2G: Is de auto straks ook een batterij voor het net?
Toekomst van het laden: Van paal naar platform

Met onder meer de volgende sprekers:
Jules Sommers, Allego
Nanet Rutten, MRA-Elektrisch
Marisca Zweistra, ElaadNL
Rein Jüriado, European Commission
Eric van Voorden, Vereniging DOET & Last Mile Solutions

Samen bouwen aan de laadinfrastructuur van de toekomst
Het Congres Laadinfra is dé ontmoetingsplek voor beleidsmakers, professionals en bedrijven die betrokken zijn bij de energietransitie en mobiliteitsverandering. Door kennis te delen, innovaties te tonen en concrete samenwerkingen te smeden, werken we samen aan de volgende fase van het Nederlandse laadlandschap.

Kijk voor meer informatie op www.congreslaadinfra.nl. Mis deze dag niet en meld je aan via www.congreslaadinfra.nl/registratie/. Zie ook https://www.detransportkrant.nl en https://transportkrantmagazine.eu/

Promedia
Schermafbeelding 2025-05-08 om 16.07.00.png TSG

Uitagenda

Archief

Sport nieuws

Archief